Європейські переробники визначають «харчову сою» як продукт, що має відповідати певним вимогам. Це стосується не лише сортів сої, які повинні бути обрані залежно від того, що саме буде вироблятися, а й інших технічних характеристик, таких як вологость, вміст протеїну та розмір зерна.
Про це детальніше розповіла Олена Собко, представниця компанії “Bio Vegio”, на круглому столі «Дорожня карта вирощування сої», пише “AgroPortal.ua”.
З її слів, переробники визначають вимоги до таких параметрів: вологість — 11,5-13,5%, мінімум 40% сирого протеїну в сухій речовині, діаметр зерна — не менше 4,5 мм, а також обов’язково світлий колір оболонки. Не менш важливим є те, що соя не повинна містити ГМО.
Порада для аграріїв для виходу на європейський ринок
«Колір рубчика також має значення, хоча для вітчизняних виробників це може бути не таким важливим. Але якщо ви плануєте вихід на європейський ринок, потрібно звернути увагу на ці деталі. Зазначу, що в Держреєстрі сортів рослин, які підходять для поширення в Україні, близько 40% сортів мають світлий рубчик», — додала Олена Собко.
І ще один важливий момент: ціна органічної сої на європейському ринку значно вища — на 40% більше, ніж ціна кондиційної. А тому, українські аграрії, майте на увазі!